Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Регионално такмичење ,,Пословни изазов”

Објављено 04.11.2014 у »Такмичења

Организација „Достигнућа младих у Србији” већ шесту годину за редом реализује такмичења „Пословни изазов” која окупљају око 400 ученика из свих крајева Србије. Током школске године организују се четири регионална такмичења (југоисточна Србија, Београд, Војводина и југозападна Србија), а три првопласирана тима са сваког такмичења учествују у националном финалу „Пословног изазова”.
Такмичење „Пословни изазов” финансирано је од стране Америчке агенције за међународни развој (USAID). Пројекат је покренут са намером да подстакне средњошколце да употребе своје вештине на иновативан начин како би повећали своје могућности при запошљавању и унапредили свој предузетнички дух. Двадесет тимова од по 5 ученика из различитих школа креирало је бизнис планове као одговор на изазов који им је поставио домаћин такмичења.

Задатак тимова је био да осмисле услугу или производ који се крије иза кампањe ‒ Преко ноћи су осванули нови билборди у граду. Фотографија на билборду приказује младу жену која седи у чекаоници и прелистава часопис, а у углу се налази реченица ,,Са вама и када чекате”. Нико не зна о чему је реч, али пажња јавности је осигурана. Тимове је оцењивао вишечлани жири састављен из компанија‒покровитеља организације ,,Достигнућа младих у Србији” (Junior Achievement Serbia). Оцењивање је обављено након сваке презентације и то по основу сваког од 4 критеријума:

1. квалитет бизнис плана 30% ;
2.иновативност/креативност идеје 30%;
3.квалитет презентације 30% ;
4.тимски дух и сарадња чланова тима 10%.

На такмичењу су се испред Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић” из Краљева такмичила четири ученика:

1. Вукомановић Урош IV1,
2. Мирковић Катарина IV3,
3.Милић Богољуб III6 и
4.Пешић Драгана III6.

Тим број 11 у коме је учествовао ученик Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић”, Милић Богољуб, освојио је прву награду. Три првопласирана тима са сваког од регионалних такмичења учествоваће на националном финалу у Београду (19‒20. фебруара 2015. године), а победнички тимови ће имати прилику да се такмиче са вршњацима из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске на ,,Пословном изазову западног Балкана” који ће у априлу 2015. године бити одржан у Подгорици. Ученици победничких тимова су добили вредне робне награде.

Top