Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Свети Сава – лик у делу

Објављено 27.01.2021 у »Значајни датуми

Претходна година није била лака, а чини се да ће се изазови у текућој години наставити. Епидемиолошка ситуација, изазвана вирусом корона, условила је спровођење епидемиолошких мера, које су донеле многобројна ограничења у раду школа, наставника и ученика.

     Почетак јануара у Пољопривредно-хемијској школи „Др Ђорђе Радић“ у Краљеву обично је везан је за облежавање Савиндана. Ученици тада проводе време вежбајући и учећи рецитације посвећене Светом Сави, као и текстове краћих представа, које описују живот младог принца. Ове године 27. јануар у нашој школи је другачији.  Школска слава неће бити обележена пригодним програмом, неће бити општепознатих информација и података о принцу који се одрекао раскошног живота и побегао у светогорски манастир.

      Данас су ентузијазам и креативност наших ученика исказани кроз пројекат  „СВЕТИ САВА – ЛИК У ДЕЛУ“. Инспирисане делом првог српског светитеља и просветитеља, Ива Ђорђевић, Исидора Капларевић и Андријана Мирић су, на необичан начин, креирале његов лик. Мудре и велике мисли Светог Саве, вештим рукама ових девојчица, пренесене су на платно, са ког се прво назире, а касније потпуно искристалише лик њиховог творца. Слово по слово, реч по реч… „Житије светог Симеона“ и „Беседа о правој вери“  уткани су у Савин лик са студеничке фреске.

    Круна пројекта је сам његов продукт. Икона, сачињена од слова и речи, подсећа нас да је већ хиљаду година Савино дело златним словима утиснуто у историји и култури нашег народа. Сваку његову мисао озарио је дух његове вере и она је спроведена у дело. 

    Несебичну помоћ и подршку, ове изузетне девојке, имале су од наставника-ментора Сандре Слијепчевић и Владимира Грујића,  док је завршну ликовну дораду урадио иконописац Небојша Кешељ. 

     Као и увек, свака прича о прошлости не може да прође без коментара на садашњост у којој живимо. Вековима корачамо путем којим је Свети Сава корачао и који нам је он показао. Вековима, деца уче и пишу о Светом Сави и вековима је Свети Сава мотив за најлепша дела.


Top