Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Дан школе

Објављено 07.05.2021 у »Значајни датуми

Светог великомученика Георгија, који се од римског војника уздигао до хришћанског мученика, наша школа обележава и слави и као свога заштитника и као имендан свога првог директора, доктора пољопривредних наука Ђорђа Радића.


Према народним веровањима, Свети Ђорђе отапа лед, доноси здравље, игру и весеље, пуни ливаде цвећем, њиве класјем, бачве вином, поља јагањцима… Као што је Свети Ђорђе био веран истини и хришћанским врлинама, тако је и наша школа, кроз деценије до данас, верна просветитељским примерима које је у њу уткао доктор Радић. Узносећи имена светитеља и научника, наша школа следи њихове идеје, преточене у знања и вештине којима свакодневно обогаћујемо наше ученике. Учимо их како се негују биљке и чувају животиње, како се од класа начини погача и како се чува земља од пропадања.

Готово 140 година наша школа оре бразде које је први узорао баш њен
први директор. Научио нас је да верујемо у знање, напредак, стваралачки занос… У нашој школи увек тежимо вишим циљевима. Клечећи пред иконом Светог Ђорђа молимо се да те циљеве и досегнемо. Нека нам је срећна и благословена слава, славили је и радовали јој се много година! 

Top