Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Eкскурзијa у северној Италији

Објављено 01.11.2023 у НОВОСТИ

На екскурзију је ишло 97 ученика четвртог разреда у пратњи одељењских старешина и вође пута. Из одељења 4/1 на екскурзију је ишло 18 ученика у пратњи одељењског старешне Иване Џодан. Из 4/2 ишло је 17 ученика у пратњи ОС Мирјане Марић. Из 4/4 ишло је 21 ученик у пратњи ОС Гордане  Марковић. Из 4/5 присуствовлао је 25 ученика у пратњи ОС Славомирке Мартић, а из 4/6 ишло је 16 ученика у пратњи ОС Биљане Миливојевић. Вођа пута била је педагог и помоћник директора Марсела Ескенази Милутиновић.

Агенција која је организовала екскурзију је Модена из Новог Сада. На тендеру, њихова понуда је задовољавала дефинисане критеријуме и дала адекватну цену.

Агенција је обезбедила превознике,  лекара, два туристичка водича, један по аутобусу.

Превозници су били Глобус из Деспостовца и Кавим из Врања. Аутобуси су били нови, из 2020. године, виоко комфорни, са адекватном опремом, грејањем, климом.

У Глобусовом аутобусу била су одељења 4/4 и 4/5 са одељењским старешинама и вођом пута. У Кавимовом аутобусу била су одељења 4/1, 4/2, 4/6 са одељењским старешинама и лекаром.  Сваки аутобус имао је два возача који су се смењивали на 4,5 сата. Током паузе возач који не вози имао је у аутобусу одељак за одмор.

Полазак је био по  плану, у 5:00 часова испред школе. Вожња кроз Хрватску и Словенију је протекла без проблема, са задржавањем на хрватској граници око 30 – 45 минута.

Паузе смо радили на сваких четири сата или по потреби.

У Лидо ди Језоло смо стигли око 19 сати. Смештај је био у хотелу са три звездице, ,,Метропол“. Власник није тражо да му се уплати депозит од 10 евра по ученику, иако су нас водичи упозорили да ће то највероватније бити захтев власника хотела.

Распоређени смо у двокреветне, трокреветне и четверокреветне собе на првом, другом и трећем спрату. Одељењске старешине биле су у собама близу својих ученика. У појединим собама били су кревети на спрат, али нико није спавао на горњем спрату. Свака соба је имала терасу са погледом на море или на улицу. Собе су биле скромнијег интеријера, што је и очекивано за хотеле с три звездице. Пешкири су мењани сваки дан.

Предност смештаја је што смо били једини гости, уз нас је можда било још два госта и што нисмо морали бити раздвојени и смештени у различитим хотелима.

Учениици су у хотелу имали потпуну слободу, без било каквих ограничења и захтева да се морају придржавати кућног реда. Већину времена проводили су заједно у ходницима (сваки спрат је имао на ходнику пар фотеља и сточић) или у холу хотела.

Ресторан је био велик, простран, храна добра и обимна, ученици су могли узимати дупле порције десерта, колико су желели. Доручак је био шведски сто,  у понуди су били кроасани и пецива са шунком, качкаваљем, маслацем, ђемом. Уобичајен континентални доручак. Вечера је била обимна, прво смо добијали пасту или чорбу (по избору) а након тога шницле (свињетина или пилетина са кромпиром). Као десерт добијали смо сладолед или воће.

Сваки дан смо ишли у обиласке око 8,30 или 9:00 часова, а враћали смо се око 20  или 20:30 часова.  Сви учениици су долазили на време на доручак, на време смо улазили у аутобус у договореним терминима.

18.10. цео дан је планиран за посету Венецији. Кренули смо у 9:00 часова. По доласку у Пунта Сабиони кренули смо бродићем у Венецију.  Вожња је трајала око 20-30 минута и то је за већину ученика био доживљај.

По доласку у Венецију, под стручни водством водича обишли смо знаменитости града: Дуждеву палату, центар моћи Млетачке републике, Мост уздаха,  Трг Св. Марка, базилику св. Марка, звоник цркве Св. Марка (Campanile), центар Венеције Риалто.

 Након обиласка, добили смо слободно време за рзгледање града. Један део групе 4/4 и 4/5 је обишао Венцију бродићем кроз чувене венецијске канале што је представљало посебан доживљај.

Након паузе за самостални обилазак града отишли смо до цркве Санта Марија дела Салуте која представља један од симбола града. Ученици су се подсетили стихова Лазе Костића који оисује лепоте ове цркве.

У 18:00 часова кренули смо за Лидо ди Језоло. Након пута који је трајао око 1,5 сат, вечера била у 20:00 часове, после које су учениици имали слободно вече. Како је у Лиду ди Језолу скоро све затворено у ово доба године, ученици су време проводили у хотелу,  окупљали су се у холу, собама, већином у ходницима.

3. дан Падова и Верона

Полазак из хотела је био у 8:30. Сви ученииц су дошли на време. По доласку у Падову разгледали смо град. Прво смо обишли Прато дела Вале, највећи трг  у Италији са 78 статуа и погледом на базилику дел Санто.

Базилика Св. Антуна Падованског у Падови је једно од највећих ремек дела у светској уметности из 12 века. Импозантна грађевина у романичком и готичком стилу  је место ходочашћа људи из целог света.  Био је омогућен улазак у цркву, али на жалост није било довољно времена да се дуже задржимо.

Програмом екскурзије била је предвиђена посета Ботаничкој башти која спада у светску баштину УНЕСКА, основана у 16. веку.  Ученицима пољопривредне групе предмета, ова посета је била веома интересетна.  У Ботаничкој башти нисмо имали стручног водича, али је зато проф. Ивана Џодан учениицима објашњавала врсте и порекло биљака. Посебно интересантан је био музеј у склопу Ботаничке баште.

Након добијеног веома кратког слободног времена, кренули смо у Верону. Док смо чекали да се сви окупимо, на паркингу аутобуса наши ученици заиграли су коло. Лепа и весела слика.

Пут за Верону.

У Верони смо ишли у разгледање Пјаца дел Ербе,  трг у Верони. Некада је то био градски форум за време Римског царства, Пјаца Бра, највећа пијаца у Верони, Арена.

Једна група ученика је посетила Арену, водич нам је одржао детаљно предавање о овој грађевини из 30 тих година после Христа, као једној од наочуванијих римских амфитеатара.

Обишли смо и Јулијину кућу и Piazza della Signoria.

Обилазак Вероне и слободно време је покварила киша, али то није омело расположење ученика.

У хотел смо се вратили око 20:30, после вечере учениици су имали слободно време.

4. дан Повратак, обилазак Трста

Након доручка кренули смо у Трст. За обилазак Трста имали смо око два сата. Довољно времена да обиђемо центар града.  Са туристичким водичем обишли смо Канал Гранде, цркву Св. Спиридона, Piazza Unita d Italia као један од највећих тргова у Европи са излазом на море.

У 13,15 кренули смо за Србију. Путовање назад је протекло без проблема, без дужих задржавања на граници.

У Краљево смо стигли око 1,30

Вођа пута:

Марсела Ескенази Милутиновић

Top