Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Дан мира

Објављено 20.09.2019 у »Значајни датуми

0. септембра 2019. године, уочи Дана мира који се обележава у читавом свету, наша школа је организовала презентацију и предавање за представнике Ученичког парламента и заинтересованих представника ученика и наставника.

Тема овогодишњег обележавања Дана мира је: “Градимо мир акцијом против климатских промена.“ Значај очувања животне средине и упознавање са актуелним климатским променама приближила нам је наставница Биљана Миливојевић, која је испред еколошке секције и Ерасмус тима за пројекат: ,,Освести се, природа те чека“ подсетила све присутне о важности ове теме за одржање глобалног мира.

Крећући се кроз историјат институције Уједињених нација и обележавања Дана мира од 1982. године, идеја водиља за данашњу презентацију је била порука Генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереса, из које издвајамо: „Мир је у основи нашег рада у УН, он је много више од света у коме нема ратова. Мир подразумева отпорна и стабилна друштва у којима сви могу уживати на темељима слободе и бити успешни, а не борити се само за испуњавање основних потреба. Данас се мир суочава са новом опасношћу, климатским променама које угрожавају нашу безбедност и животе. Због тога су климатске промене у фокусу овогодишњег Међународног дана мира.“

Наставница Биљана Миливојевић подсетила нас је на основни концепт и идеје одрживог развоја, 17 циљева од којих је тема данашњег излагања била акција против климатских промена. Са ученицима се разговарало о глобалном загревању, ефекту стаклене баште, посебно појавама у природи које осећамо свакодневно: повећање температуре, честе поплаве, суше, као и искуствима наших ученика током честих поплава у Краљеву.

Крећућу се од глобалног ка локалном нивоу, бавили смо се утицајем климатских промена у Републици Србији и мера које треба предузети.

Кроз предлоге ученика и разговор о њиховој улози, заједно са младима израдили смо препоруке за конкретне акције и свакодневне промене и кораке које могу да унапреде смањење емисије CO2 у атмосферу, и унапреде одржање здраве животне средине.

Александра Јованкин Алексић, педагог

Top