Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Еколошки покрет за подизање свести о аерозагађењу у Краљеву – Airbenders тим

Објављено 16.05.2023 у »Пројекти

Ученици наше школе учествовали су у акцији која се реализовала кроз пројекат Up-Shift UNICEF програм уз имплементациону подршку Достигнућа младих. 

Пет ученика из наше школе сачињава тим Airbenders који су у Врњачкој Бањи на регионалној радионици освојили новчану награду. Ментор им је била наставница Ана Цветковић. То су Милица Каровић и Снежана Радевић из одељења 3/5, Теодора Гајовић, Урош Станишић и Александра Робовић из одељења 3/6. Члан тима је и Немања Јовановић, студент биологије на ПМФу, који је њихов ментор од почетка пројекта. 

Пријавили су се у жељи да допринесу побољшању квалитета ваздуха у свом граду. Покретом Airbenders имају за циљ да људе у својој околини науче како да правилним ложењем ватре смање степен загађености ваздуха индивидуалних ложишта. 

Методологију  су развили са стручним кадром Машинског факултета у Краљеву, уз велику помоћ професора Радета Карамарковића. 

Airbenders је одржао неколико радионица у нашој школи, на којима су причали о аерозагађењу града Краљева, дискутовали су о узроцима и решењима, и упознали ученике са идеологијом Up Shift-a. 

У суботу, 13. маја, су посетили Ботаничку башту у Крагујевцу у пратњи наставнице Наталије Лутовац. У склопу баште тим има свој кутак, камењар, који су улепшали разноврсним биљем. Airbendersi су ботаничкој башти донирали преко 30 садница биљака с циљем да позову младе људе да им се придруже у поход ка здравијој планети Земљи!

У плану имају и донацију садница дрвећа нашој школи, које ће овековечити акцију ученика и улепшати комплекс школског дворишта. 

Више информација о покрету и раду тима Airbenders, можете пронаћи на њиховој инстаграм страници @airbenders.team 

Top