Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Еразмус + пројекат КА1 01

Објављено 27.05.2019 у »Превенција осипања ученика из образ. система

Пољопривредно-хемијска школа “Др Ђорђе Радић“ учествује у Еразмус + пројекту од децембра 2018. године до децембра 2019. године.

Тема пројекта је превенција осипања ученика из образовног система.

Циљ пројекта је смањење осипања ученика и раног напуштања школовања кроз успоствљање и спровођење механизама за рану идентификацију ученика у ризику од осипања, реаговања и реализацију ефикасних мера превенције и интервенције на нивоу школе.

Партнерска школе у реализацији пројекта јесте средња стручна школа из Манавгата у Турској: „Sule&MuzafferBuyuk Vocational and Tehnical Antolian High School“.

Реализација пројекта се састоји од припремне фазе и сарадње са школом у Турској кроз посету школи са циљем размене искуства и стицања нових знања. Коначни и наважнији део пројекта јесте дисеминација стечених знања у школској средини и на нивоу локалне заједнице.

Школски пројектни тим има шест чланова: Марсела Ескенази Милутиновић, Александра Јованкин Алексић, Ивана Чађеновић, Весна Студовић, Марија Жарковић и Сандра Слијепчевић.


У оквиру реализације пројекта, пројектни тим посетио је партнерску школу у Турској, у периоду од 12.05. до 18.05. 2019. године.

Током пет дана боравка у Манавгату учестовали смо у едукацији, обиласцима школа и различитим активностима које партнери примењују у оквиру превенције осипања ученика из образовног система.

Чланови пројектог тима из школе „Sule&Muzaffer Buyuk Vocational and Tehnical Antolian High School“, на челу са директором, били су веома сусретљиви и срдачни, а делегацију из Србије уважили су кроз добро осмишљен и квалитетан програм.


Предавања су нам држали наставници из њихове школе, као и експерти за инклузивно образовање, а кроз размену искустава разматрали смо стратегије које примењујемо у превенцији осипања.

Заједничке активности, упознавање са мерама превенције раног напуштања образовања које предузима турски образовни систем и мере које предузима партнерска школа, допринеће развоју наше стратегије у спречавању осипања ученика.

Гостољубиви домаћини организовали су нам посету музеју у старом граду Сиде и античком граду основаном у VII веку п.н.е., који обилује археолошким налазиштима, међу којима се истичу амфитеатар из хеленистичког периода и остаци Аполоновог храма.

Размена искустава, упознавање са образовним системима других земаља, начинима функционисања школа других држава, драгоцено је искуство које ће допринети ширењу европске димензије наше школе у унапређивању квалитета живота и рада школе.

Захваљујући обостраном задовољству и квалитету реализованог програма мобилности, родила се жеља да наставимо сарадњу и на другим пројетима, пре свега на КА102 пројектима, који умрежавају више партнерских школа из различитих земаља са циљем унапређивања одабраног сегмента рада школе.


Еразмус пројектни тим ПХШ “Др Ђорђе Радић“

Top