Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Изложба “Читамо и пишемо са Аном Франк” у Краљеву

Објављено 15.04.2016 у »Изложбе

Изложба “Читамо и пишемо са Аном Франк” гостовала је у Краљеву, у Пољопривредно – хемијској школи “Др Ђорђе Радић“ у периоду од 17 – 28.10.2016. године.


Изложба се реализовала се кроз сарадњу Народне библиотеке Србије и организације Terraforming. Подржана је од Међународне алијансе за сећање на Холокауст IHRA, чији је члан Србија.

Концепт изложбе је развијен у Музеју куће Ане Франк у Амстердаму.
У основним школама кроз програм српског језика и књижевности обрађује се “Дневник Ане Франк” у седмом разреду, а у четвртом и осмом разреду основне школе, као и у другом разреду средње школе кроз програм историје Други светски рат. Изложба пружа могућност стицања основних, али и продубљених знања о нацизму , подстиче развој међупредметних компетенеција код ученика и доприноси остваривању стандарда из српског језика и књижевности и историје.


Изложба на примерен начин, кроз интерактивни приступ развија емпатичност код ученика, омогућује стицање знања о хронологији дешавања током нацизма у Европи пратећи судбину породице Франк у периоду од 1933. године до 1945.године.


Изложба је примерена за ученике млађих разреда (од 9 до 12 година), као и за ученике старијих разреда основне школе ( од 13 до 15 година) и за ученике првог и другог разреда средњих стучних школа и гимназије.

Током посматрања изложбе ученици су попуњавали вежбанку примерену узрасту која их на креативан и интерактиван начин води кроз животну причу Ане Франк. Један од циљева изложбе је подстицање читања и писања код ученика кроз креативне задатаке.

Изложбу је посетио велики број ученика из основних и средњих школа различитог узраста. Кроз радионичарски приступ у складу са узрастом ученика , примереним методичким приступом обрадили смо наведене теме.

Велика заинтересованост школа допринела је да изложбу посети око 1000 ученика, заједно са својим учитељима, наставницима историје, српског језика и књижевности и стручним сарадницима.

Изложбу су, уз присуство радионици, посетиле школе: ОШ ’’Јован Цвијић’’ Сирча, ОШ ’’Олга Милутиновић’’ Годачица, ОШ ’Бранко Радичевић’’ , Витковац, ОШ’’Милунка Савић’’, Витановац, ОШ’’Јово Курсула”, ОШ“Димитрије Туцовић“, ОШ’’Светозар Марковић”, ОШ “Чибуковачки партизани“, ОШ “Браћа Вилотијевић“, ОШ “Бане Миленковић“, Ново Село, ОШ “Младост“, Врњци, ЕТШ“Никола Тесла“, Гимназија Краљево, Медицинска школа, Музичка школа, Уметничка школа, Шумарска школа и 12 одељења Пољопривредно- хемијске школе “Др Ђорђе Радић“

Марсела Ескенази Милутиновић, педагог Пољопривредно-хемијске школе “Др Ђорђе Радић“Прилог „Читамо и пишемо са Аном Франк“, ТВ Мелос

Прилог „Читамо и пишемо са Аном Франк“, РTВ Краљево

Top