Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Изложба о животу и култури Рома

Објављено 30.10.2017 у »Изложбе

У Културном центру „Евергрин“ у Краљеву, наша школа је организовала изложбу фотографија као круну школског пројекта “Можемо заједно“ у сарадњи са Ескуменском заједницом из Новог Сада. 

Циљ шестомесечног пројекта Пољопривредно-хемијске школе “Др Ђорђе Радић“ је ширење интеркултуралних вредности. У оквиру овог пројекта реализоване су многе школске активности: радионице на тему интеркултуралности, прихватања различитости, толеранције, упознавања са другим културама, дискриминације, креирање интеркултуралних наставних јединица, обележен је Дан Рома. Оформљен је и вршњачки тим за превенцију дискриминације, који је након обука осмислио и одржао бројне радионице осталим ђацима у школи.

Једна од активности на коју су у школи посебно поносни је форум театар – интерактивно позориште ученика. Тема сценарија је дискриминација Рома у школском окружењу, и даље присутна табу тема. Форум театар који изводе ученици школе на најбољи начин погађа главни школски проблем: како се повлачимо пред насилницима и како они креирају доминантну атмосферу силеџијства у одељењу. 

Изложба фотографија Бојане Миновић и Љубише Симовића, одржана у клубу „Евергрин“, приказује живот и културу Рома у Краљеву. 

О изложби можете прочитати више на КРУГ ПОРТАЛ-у

Top