Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Краљевчани и Краљевчанке чувају сећање

Објављено 15.05.2024 у »Значајни датуми

Иницијативом стручних сарадника и сарадница, а у сарадњи са ученичким парламентима 21 основних и средњих школа Краљева, организовано је обележавање Дана заједништва и сећања на жртве.

Испред Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић“ засадили смо 10 садница у сећање на 10 изгубљених живота. Сађењу су присуствовали представници ученичких парламенената са наставницима.

Акција сећања наставила се на Тргу Јована Сарића. Уз опомену: „Чувајмо сећање на жртве“, деца су пуштањем балона послала поруку мира и обећање да је ћутање њихов начин да подсете како је 3. Мај прошле године њиховим вршњацима заувек закључао радост живота. Одлетеле су, после минута ћутања, на десетине белих балона данас пут плавог неба са краљевачког Трга Јована Сарић.

Одлетеле су у смеру у коме, кад замишљамо прелазак на страну вечности, замишљамо да путују душе људи. Али, тешко је замислити да тек тако одлазе и душе деце, много дечјих душа.

Пре пуштања балона Мина Јеремић, ученица осмог разреда Основне школе „Браћа Вилотијевић“ из Краљева, прочитала је свој текст у којем је подсетила како је мај, све до прошле године, и у Србији био месец младости и дечје радости. ,,Тај мај заувек је закључао своју радост, лепоту и младост. Тог мајског дана, безбрижни, весели и жедни знања кренули су у школу. Нису ни слутили да их родитељи последњи пут испраћају. Остали су нерешени задаци, недовршени цртежи, пројекти, концерти. У малим главама било је много идеја. Мислили су да ће све задатке решити, али ни чика Драган (Влаховић, радник обезбеђења у ОШ „Владислав Рибникар“) није могао да помогне. Испред школе – играчке натопљене сузама, цвеће, свеће. Њихове учионице су собе сећања. Зашто ти је, дечаче, сметао најбољи друг? ‘’питала је Мина у свом тексту.

Било је, памтићемо; било је, не дозволимо да се понови.

Top