Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Обележавање 135 год. од оснивања пољопривредне школе

Објављено 15.12.2017 у НОВОСТИ

Пољопривредно-хемијска школа “Др Ђорђе Радић“ и Народни музеј Краљево поводом обележавања 135 година од Краљеву оснивања Пољ. школе у Краљеву организовала је програм посвећен др Ђорђу Радићу, оснивачу и првом управнику Пољопривредне школе у Краљеву. 

Јубилеј смо посветили лику и делу првог српског доктора пољопривредних наука, чије име и дело, значајно за град и читаву Србију, полако бледи. 

Ђорђе Радић је био велики добротвор свога народа, који је отварао школе, просвећивао младе и старије пољопривреднике, објављивао бројну стручну и популарну пољопривредну литературу. Након доктората и стручних путовања, окреће се модернизацији српских, пољопривредно заосталих села, чему је касније посветио читав свој рад. Својим радом утицао је на наставнике пољопривредних и других школа, а многа његова дела доживела су поновљена и допуњена издања. 

Истицао се племенитошћу, и међу Краљевчанима је уживао велики углед. Градоначелник Краљева, добитник 12 ордена српских и страних владара, као и бројних признања од научних установа, био је редован члан Српског ученог друштва и почасни члан Краљевско-српке академије наука. 

9. децембра 2017. године програм под називом “Траје дело великана до данашњих дана“ уприличен је у Народном музеју Краљево , а у Библиотеци града Београда 15. децембра 2017. године. 

У програму су учествовали: 
Мирјана Савић, историчар-виши кустос Народног музеја Краљево
Ученици Пољопривредно-хемијске школе “Др Ђорђе Радић“, Краљево
Ученици Музичке школе Краљево

9. децембар 2017. године „Траје дело великана до данашњих дана“, Народни музеј Краљево 

  1. децембар 2017. године „Траје дело великана до данашњих дана“, Библиотека града Београда


Top