Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Поздравно Светосавско слово

Објављено 26.01.2022 у »Значајни датуми

Ако је Стефан Немања и  имао намеру да престо уступи најмлађем, онда је оно што се десило потпуно осујетило његов план, јер је „богодани божаствени младић увек у молитви тражио како и на који начин да побегне од света и од свега да се ослободи ради Бога“ (Житије Светог Саве- Теодосије).

             Послушност према родитељима или послушност према Богу, бити господар или слуга, прихватити се престола или манастира, брака или монаштва, богатства или сиромаштва… Најмлађи син великог српског жупана Стефана Немање је био пред великом животном дилемом. Требало је донети одлуку која ће суштински одредити његов животни пут, a можда и целог једног народа… Али као да је одлука већ била донета,  јер „када је дете ојачало, дадоше га да се учи светим књигама. Родитељи, пак, његови, осећајући натприродну, безмерну љубав према њему, неситом душом увек на њега гледаху, а и велможе њихове са њима говораху да ће он бити најбољи међу браћом својом. Бејаше и дете благообразно и весело душом, и напредоваше у учењу, и изазиваше дивљење својим разумом и детињем узрасту, тако да су сви говорили: Ово ће бити неко ново знамење“! (Житије Светог Саве- Теодосије). То је био наговешатај да ће најзнаменитије знамење српске историје бити управо Растко Немањић, касније монах Сава (1174-1234).

              Као принц је имао све што би младић његових година пожелео, али му то није било довољно, он је тражио нешто друго. Побегавши на Свету Гору и примивши монашки образ у руском манастиру Светог Пантелејмона као да је нашао оно што је тражио захваливши Богу речима псалмопојца Давида: „Испунио си жељу срца мојега“ (Псалми Давидови 37, 4).

               Испуњеног срца Сава нас је пре 800. година духовно осамосталио, али и измирио, градио, писао, проповедао, организовао, лечио, водио и води нас и даље стопама и стазама својим до његове Жиче, Хиландара, али и сваког места које поносно носи његово име и препричава причу о принцу који је свим срцем желео да постане монах.

               Прослављајући данас Светог Саву прослављамо име онога који је нас прославио, који нам је својим животом и делима показао и осветлио „пут који води у Живот“.

               НЕКА НАМ ЈЕ СРЕЋНА ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА!

Top