Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Српска Света Гора

Објављено 23.06.2022 у НОВОСТИ

Годишњим планом и програмом наставе и учења, у оквиру предмета Верска настава предвиђен је једнодневни излет. Излет је реализован у суботу, 11. 6. 2022. године обиласком манастира у Овчарско-кабларској клисури.
На излет је ишло 25 ученика првог, другог и трећег разреда. Ученике су пратиле наставнице Јеленa Стојановић, Маријa Жарковић, Aна Јеремић и Сандра Слијепчевић. Организатор и вођа пута био је вероучитељ Владимир Грујић.
Током пута ученици су уживали у живописним пејзажима Западне Мораве и Овчарско–кабларске клисуре, која се с правом зове Српска Света Гора. Овде је смештено десет манастира, а у стенама се налазе и два света места.
Прво одредиште био је манастир Преображење, где су ученици присуствовали јутарњој молитви за покој душа, јер су тог дана биле задушнице.
Одатле смо, шумском стазом дугом два километра, пешачили до манастира Сретење, у ком смо се окрепили колачима и питком, манастирском водом. Након тога смо од игуманије чули многе детаље везане за историјат манастира, предања о његовом настанку, ктиторима, борбама, страдањима и обновама…
Након обиласка манастира Сретење посетили смо манастир Благовештење у Овчар Бањи. У манастирском кругу, сем цркве, постоји неколико зграда, конак и велики звоник. Податак који је ученицима био веома интересантан и значајан је да је се Патријарх Српски Павле боравио у овом манастиру као искушеник и да се баш у овом манастиру замонашио.
Четврти манастир који су ученици посетили током овог излета је манастир Ваведење. Манастир се налази на уласку у Овчарско-кабларску клисуру. Према предању манастир је саградио Свети Сава заједно са оцем Светим Симеоном. Манастир је, као и већина других, много пута страдао, али је много пута и обновљен. Ризница овог манастира изузетно је богата и драгоцена, а издваја се Гундулићево четворојеванђеље из 1552. годне, прва београдска штампана књига. У храму је исклесано 169 имена ратника са подручја Чачка, страдалих у ратовима од 1912. до 1918. године.
Ученици су били заинтересовани, дисциплиновани и одговорни, тако да су и путовање и планирани садржаји реализовани у најбољем реду. Повратак у Краљево био је, према планираној сатници, у касним поподневним сатима.

Top