Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Толи пројекат: Учење о Холокаусту ‘’Прошлост за будућност’’

Објављено 15.12.2022 у »Пројекти

Кроз Толи пројекат остварена је сарадња ученика и наставника из Пољоприведно – хемијске школе ’’Др Ђорђе Радић’’ из Краљева и Угоститељско туристичке школе из Београда. Кроз учење о Холокаусту, ученици наше школе учили су о животу Јевреја пре и за време Холокауста. Захвљујући сарадњи са ’’Хавером’’ и наставницом Светланом Пауновић из УТШ Београд, а обезбедивши средства за путовање, 31.10.2022.год. имали смо прилику да се уз водство ученика и наставника УТШ упознамо са логором Старо Сајмиште, страхотама које су се дешавале уз сам центар града. Павиљони страдања данас су претворени у ресторане, вртиће и друге објекте непримерене намере у зградама у којима је страдало 7000 људи.
О животу Јевреја у Беогаду пре Холокауста упознала нас је Мина Пасајлић из ’’Хавера’’, прво кроз предавање у Јеврејском културном центру, а затим кроз истраживачке задатке ученици су трагали за решењима у јеврејском Дорћолу. Кроз интерактивне задатке имали су прилику да упознају историју познатих јеврејских породица, објекте који су били важни у животу Јевреја.
На крају нашег гостовања обишли смо синагогу уз стручно водство представнице ’’Хавера’’.
Истраживачки задаци ученика у јеврејском Дорћолу:
1.Онег Шабат (зграда Јеврејског културног центра): Који јеврејски симбол се налази на згради, шта он представља? Направите групну слику, као да сте сви чланови једне породице.

  1. Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију (некадашња зграда Јеврејског женског друштва и јеврејске болнице): Сазнајте шта је некада било на месту ове зграде.
  2. Ел Кал Виежо (стара сингагога): овде су добили информације о старој синагоги, требало је да пронађу тачну локацију, направе фотографију и пронађу на интернету како је синагога некада изгледала.
  3. Камен спотицања: Пронађите спомен обележје и истражите како се назива и шта представља.
  4. Солунска улица – место где је некада била јеврејска школа: Овде су добили информације о догађају који се слави као „Београдски Пурим“. Задатак је био да истраже шта је то Пурим и која би била веза између Пурима и Београдског Пурима.
  5. Школа „Браћа Барух“: Пронађите информације о породици Барух и изаберите 6 најзанимљивијих. На ком језику је песма Адио Керида? Направите видео снимак како певате песму.
  6. Галерија Фресака (некадашња синагога Бет Израел): Пронађите ову локацију и сазнајте шта се некада налазило на месту ове зграде. Пронађите како је изгледала синагога која се ту налазила.

Педагошкиња:
Марсела Есцхенаси Милутиновић

Top