Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

,,ТРПЕЛЕ“ у нашој школи

Објављено 26.05.2022 у »Пројекти

У оквиру пројекта „Учимо и живимо демократију и демократска права“ који се током ове школске године спроводио у ПХШ „Др Ђорђе Радић“, ученици и наставници гледали су представу Краљевачког позоришта под називом „Трпеле“. Тим поводом је у четвртак, 26.5.2022. године у просторијама Школе организован разговор са редитељком ове представе Александром Ковачевић и глумицама Биљаном Талић и Горицом Динуловић. Тема разговора било је родно засновано и породично насиље.

Током разговора чули су се утисци са представе, како је текао процес стварања овог дела, од идеје, припрема за њену реализацију, извођења на сцени, али и како глумице успевају да одиграју сложене ликове жена и њихових насилника, колико на њих утиче двострука улога која им је додељена. Гошће су говориле о својим утисцима са представа, реакцијама публике, значају који представа има као уметнички израз суровости која постоји у реалности и о њеном ангажовању да се покаже шта се дешава са жртвама насиља уколико им нико не помогне да се из њега избаве. Оне су истакле да ова представа показује како жртва може да постане насилник јер јој друштво у целини не омогућава да се на време избави из насилничког односа у којем се налази. Учесници разговора су се сложили да смо сви, друштвено уређење, наша култура, институције, ми као појединци, одговорни што насиље над женама постоји, и да својим поступцима, ангажовањем, разговором, можемо да допринесемо подизању свести о решавању овог проблема. Истовремено, ученици школе су препознали да наша средина деци од најранијег узраста намеће различите родне улоге кроз које се насиље приказује као нешто што је друштвено прихватљиво, а да кроз уметност овакав начин може да се мења.

Александра Ковачевић, редитељка представе Трпеле, о овом сусрету каже: ,,Колико позоришна уметност може да понесе, помери, расветли и потресе доказао је и јучерашњи разговор екипе ,, Трпела “ са ученицима и наставницима школе „Др Ђорђе Радић „. Разговор и размена мишљења су били више него инспиративни за нас. Поделили смо много тога – доживљај представе, феминистичке идеје, тајне позоришног заната и, пре свега, осуду сваке врсте насиља. Један од оних сусрета за које верујем да мењају свет на боље. Још једном се захваљујем организаторкама и домаћинима на остварењу ове дивне идеје и надам се да ће се оваква креативна дружења поновити.“

Закључак одушевљених актера овог сусрета, посебно ђака, јесте да помоћу истицања оваквих тема кроз уметност и ангажовано позориште можемо да утичемо на промену свести и деловања свих у друштву.

Активност дебате одржана је у оквиру пројекта „Учимо и живимо демократију и људска права у школама“ који реализује Ужички центар за права детета, уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду.

Top