Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

УЧЕНИЧКА АКЦИЈА: ,,ОТВОРЕНО О НАСИЉУ’’

Објављено 27.02.2023 у »Пројекти

У 2023. години ушли смо у завршницу пројекта РЕВИС који за главни циљ има одговор на вршњачко насиље међу децом у школама.

Након низа радионица и пилотирања програма за младе током 2021. и 2022. године, ученици и ученице су имали прилику да сами креирају и покрену акцију у школи која ће бити усмерена на мењање штетних друштвених норми и превенцију насиља.

Кроз рад вршњачког тима и подршку пројекта, млади су дошли до закључка да се о насиљу не говори довољно, да млади немају слободу да питају, а још ређе траже помоћ и подршку за излазак из круга вршњачког насиља.

На основу упитника који су осмислили ђаци, долазимо до података које су то најчешће врсте дискриминације у школи и ставове ученика о особама које су по било ком основу другачије. То је била почетна основа за осмишљавање акције која би најефектније утицала на ђаке, да се отвореније прича о насиљу и начинима превазилажења и подршке.

Пеер то пеер групе и вршњачка комуникација процењени су као најефикаснији начини да се приђе младима и да се отвори дискусија кроз коју би се слободно причало о насиљу. Такође, млади су желели да искористе своје искуство учешћа у Живој библиотеци, кроз коју су се повезали са живим књигама и имали прилику да доживе значај личне приче, посебно када говоримо о насиљу.

Осмислили смо сценарио вршњачке едукације где је централна активност лична ђачка прича која говори о искуству вршњачког насиља, разним странпутицама и потешкоћама са којима се сусрећу, и начинима подршке за којима посежу.

У завршном делу радионице учесници су имали прилику да отворено питају, траже савете и одговоре на њихове дилеме.

Ученици који присуствују вршњачким радионицама процењују ову радионицу као веома значајну за превенцију вршњачког насиља. Често се међу питањима ученика нађу теме везане за осећања, ментално здраље, психичке тегобе младих, питања о породичној подршци, школском окружењу, насилницима и жртвама, размишљањима о суициду.

До сада смо држали радионице у нашој школи и у основним школама, а до краја школске године имамо план да обиђемо и остале средње школе у Краљеву, као и да проширимо теме вршњачких радионица на дискриминацију и родно засновано насиље.

Top