Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Жива библиотека у нашој школи

Објављено 10.04.2022 у »Пројекти

У среду, 23.3.2022. године наша школа обележила је Дан демократске културе радионицама и активностима које подстичу прихватање различитости и смањују дискриминацију и насиље у школама. Као централни догађај, школа је  угостила живе књиге у оквиру Живе библотеке коју организује удружење Феномена из Краљева.

За већину од 350  ученика и ученица који су прошли Живу библиотеку, ово је била прва прилика да присуствују овој иновативној и моћној методи превазилажења предрасуда и стереотипа.

Шта је уствари Жива библотека?

То је специфична методологија настала 2003. године у оквиру активности Савета Европе за промовисање људских права, равноправности, као и за борбу против расизма и ксенофобије. Књиге су уствари живи људи, пажљиво одабрани из друштвених група према којима често владају предрасуде и негативни стереотипи. Због своје позиције у друштву и припадности одређеној друштвеној групи, ове особе су стигматизоване или трпе дискриминацију.

Жива библиотека функционише баш као права библиотека, где читаоци долазе да позајме „књигу“ на одређено време. На тај начин, у директној комуникацији читаоцима преносе своја животна искуства и доприносе борби против стереотипа, предрасуда и дискриминације. Осим што представља сјајан начин за превазилажење предрасуда, на лак начин се повезују људи који имају различите погледе на свет.

На данашњој Живој библиотеци, ђаци су могли га чују причу о породичном и вршњачком насиљу, причу девојке са инвалидитетом, мајке детета са инвалидитетом, причу СОС волонтерке и активисткиње-феминисткиње. Свака прича је покренула различита питања ђака, понекад ћутање и шок, али углавном је ретко ко са Живе библиотеке изашао равнодушан и непромењен.

Искуства са Живе библиотеке:

Александра Јованкин Алексић, педагошкиња: ,,За ђаке је појам људских, па и дечијих права поприлично апстрактан, а Жива библиотека целу теоријску причу приближава на практичан ниво. Не постоји бољи начин за промену свести младих од комуникације један на један и слушања аутентичне животне приче. Већина ђака стереотипе ствара зато што нема праве информације, никада нису срели или упознали особу из групације о којој имају негативне ставове. А само је један корак од стереотипа до дискриминације, и понашања у складу са искривљеним ставовима. “

,,Жива књига’’ Јелене Јевтовић, ликовне уметнице, о животу особа са инвалидитетом привукла је велику пажњу средњошколаца, иако је и она сама била ,,жива књига’’ први пут.

Јана Стрелић, ученица, волонтерка: ,, Ово је било једно ново искуство за мене, из ког сам много научила. Сматрам да би свако требало да прође кроз Живу библиотеку. Упознала сам доста нових, различитих и храбрих жена које руше све предрасуде данашњих генерација. Заправо, за мене то су хероине које се боре за наш мир, сигурност и за бољу будућност. Много ми је драго што сам била део оваквог догађаја!“

,,Драго ми је да сам имала прилику и да сам ипак скупила храброст да се придружим екипи ,,Живе библиотеке“. Једно ново, лепо искуство. Ако сам успела да допрем до бар неколико тинејџерских глава, да схвате поруку  да особе са било којом врстом инвалидитета нису ,,лица са посебним потребама“, већ да имамо идентичне потребе као и сваки човек на овој планети, али да то извршавамо на мало другачији начин, сматраћу то великим успехом.’’

Елена Вешовић, ученица:

“Живу библиотеку видим као једну дивну прилику да млади увиде да насиље постоји и да не бира ни узраст, пол, образовање, социјални или образовни статус… Дешава се људима поред којих свакодневно пролазимо, а да тога нисмо ни свесни јер се о томе не прича. Лепо је знати да сте окружени људима који разумеју оно кроз шта сте прошли и који су ту да поделе са вама своја искуства или пруже подршку. Жива библиотека може бити емотивна, за мене је била. Било је суза, погледа и разумевања, било је и загрљаја. Увидели смо да можемо боље и да не посустајемо у тој борби да до тога дођемо. Важан део ,,Живе библиотеке’’ је што смо сада оснажени да потражимо помоћ. “

Пројекат је реализовало партнерско удружење Феномена у оквиру ширег пројекта ,,Моћ промене-Моћ превенције’’.

 Превентивни програм ,,Моћ промене“ подржава UN Trust Fund to End Violence against Women.

Top