Пољопривредно – хемијска школа „Др Ђорђе Радић“ Краљево

Звршне пројектне активности у Немачкој 2023.

Објављено 23.06.2023 у »Млетачки трговац

Пројекат  „Млетачки трговац“, који је почео у децембру 2020, дошао је до своје завршне фазе. Након мобилности наших наставника и ученика у Берлин, Барселону, Турску и Италију и, након што смо ми угостили партнерске школе из четири земље, седма фаза реализована је у  граду Лерах у Немачкој. Школа домаћин била је средња економска школа, која је имала улогу координатора пројекта. Две наставнице српског језика и четири ученика наше школе били су гости школе из Лераха у периоду од 22. 5. до 26. 5. 2023.

Циљ последње фазе био је извођење главног продукта пројекта – представе „Мост“, у којој су заједно глумили ученици свих партнерских школа. Представа, за коју су текст написали ученици из Немачке, инспирисана је Шекспировом драмом „Млетачки трговац“. За костиме су били задужени ученици из Шпаније, за визуелне ефекте школа из Турске, док је наша школа имала задатак да осмисли маркетинг концепт целе представе. За ту прилику, наши ученици су креирали постер, афишу и трејлер. Рад на представи и њено извођење, као и рад на свим индивидуалним задацима школа,  имали су циљ да сензибилишу младе људе промовишући солидарност, толеранцију и отвореност према различитостима.

Поред проба и заједничког извођења представе на енглеском језику, ученици су имали прилике да се упознају са активностима немачке школе и  атракцијама овог лепог града који се налази на тромеђи Немачке, Француске и Швајцарске. Захваљујући нашим домаћинима, упознали смо се са лепотама ове три земље, кроз излете организоване до града Колмар (Француска), Базел (Швајцарска) и Фрајбург (Немачка).

Дружења, размена искустава са ученицима и колегама из других земаља, као и упознавање са другим културама и знаменитостима, јесу драгоценост коју нам пружају Еразмус пројекти, у којима наша школа активно учествује.

Top